Game Development

Aku nak terangkan serba sedikit beza perkara ini.

Iaitu App Development dengan Game Development.

App development dan Game Development sememangnya nampak macam sama tapi banyak perbezaannya.

App development mungkin lebih kepada fungsinya yang membantu manusia manakala Game development lebih kepada mensajikan hiburan yang menarik perhatian manusia untuk main.

Game development fokus kepada pembuatan jalan cerita, game asset, game mechanic, gameplay, game teknologi (culling system, collision detection, etc) dan pelbagai lagi aspek yg melibatkan KREATIVITI.

Ianya sememangnya menggunakan coding yang sama aje for certain parts tp bezanya how you convey the ideas tu bentuk art dia bagaimana.

Contohnya object environmental placement dan susur jalan cerita. Kita kene pastikan bagaimana aset2 seperti bunyi, character, props2 lain disusun agar sesuai dgn environment game tersebut. Bahkan bunyi pun menggunakan asset yg dibeli atau free pun ade digunakan untuk membuat game. Cuma bezanya bagaimana game developer menggunakan untuk game mereka.

Begitu juga dengan teknologi dalam game. Semua still sama aje guna Bounding Volume AABB ke, atau silindrical ke, sphere ke untuk balut objek tersebut untuk collision detection. Snippet kod ni semua dah ade dan bezanya penggunaan ditempatkan bagaimana di dalam dunia game.

Bahkan buat game FPS atau Action Game ni templatenye sama aje mostly cuma game engine apa yg digunakan aje itu berbeza. Unreal Engine ade caranya, Unity ade caranya, Lumberyard ade caranya, FrostBite by DICE/EA ade caranya, dan Ubisoft Anvil ada caranya. Guna aje tools2 ni untuk buat game baru tanpa perlu coding sangat dan pilih aje functionality dalam game teknologi apa nak digunakan.

Pengujian sesebuah game tu unik ke tak adalah kita tengok contohnya

1) Game ni adalah sama seperti game lain atau tak.
2) Aset2 yang direka adakah original ataupun menggunakan free asset atau berbayar (tak salah pun guna yg free/berbayar)
3) 2D ke atau 3D ke game kita tersebut tak penting tp sejauh mane kita menilai penerimaan game tersebut untuk masyarakat yg di target. Kita ade game testing.
4) Impak game tersebut
5) Game Mekanik.

Part Game Mekanik tu penting. Contohnya game tembak menembak. Fokus utamanya senang aje. Tapi bezanya mungkin jenis senjata, cara senjata itu digunakan (animation je lebe ni sebenarnya rakam sendiri guna motion capture device) dan pelbagai lagi jenis game mekanik.

Jadi kita nak tengok game itu bagus atau bermutu atau tak adalah lebih kepada game mekanik and gameplaynya.

GameSpot atau Metacritic ke atau badan rating game yg lain bukan BAGI MARKAH SEBAB CODING GAME tapi bagi Markah sebab Game Mekanik dan Game Play. Bahkan storyline pun main peranan penting.

Nak sembang banyak aje lagi tapi skg nak dekat 3 pagi dan masa untuk main Ghost of Tsushima expansion dia sat. Solat tahajud sat no. Jum sama2.

Sekian

Hamzah
Pensyarah Game Cabuk aje
19 Sept 2021 – Ahad

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: