[LATIHAN INDUSTRI] Last Updated August 3rd, 2011 11.31 am

1. Saya akan update laporan yang telah dihantar dan diterima oleh saya

TELAH SELAMAT SAMPAI KEPADA SAYA DONE KEY IN MARK B020910179 NUR AINAA ATIQAH BINTI MOHD NAIM
TELAH SELAMAT SAMPAI KEPADA SAYA DONE KEY IN MARK B020810042 JACINTA A/P SAVERIDASS
TELAH SELAMAT SAMPAI KEPADA SAYA DONE KEY IN MARK B020810167 MOHD AMIRUL HAKIM BIN ABDUL RAHIM
TELAH SELAMAT SAMPAI KEPADA SAYA DONE KEY IN MARK B020810326 VARSHALAXMI BHATT A/P DHRUVKUMAR
TELAH SELAMAT SAMPAI KEPADA SAYA  DONE KEY IN MARK B020810141 MUHAMMAD SUHAIMI B MOHD SABRI
TELAH SELAMAT SAMPAI KEPADA SAYA DONE KEY IN MARK B020810234 ASYRAF BIN ABDUL RAZAK
TELAH SELAMAT SAMPAI KEPADA SAYA DONE KEY IN MARK B020810073 TEH ZHEN XIANG

2. Please check http://www.pos.com.my/pos/appl/service/sub_expressmail.asp for any POS Express latest tracking of your parcel

[LATIHAN INDUSTRI] Last Updated July 25, 2011 1.05 pm

1. Pastikan anda memahami apa yang dimahukan di dalam report LI anda

Chapter 1 : Company Profile

  • You will explain more about company profile
  • You can include everything from the first CEO to current CEO
  • how it begins (the company begin)
  • What it looks like from the first introduction of the company. Back to 1940++, or according to the company history
  • Is there any patent from the company (optional)
  • Anything that you could but be careful not try to exceed more than 40-50 pages. Actually you can make it more but less and compact is better

Chapter 2: About your daily theoretical informations

  • Module 1, Module 2, Module 3
  • Introduction to PLC, Video Processing, Etc
  • Product Overview
  • Information about the product in term of engineering aspect
  • Etc

Chapter 3: Your project/assignment given

  • Well, any mini project that has been assign to you
  • You daily routine I guest?
  • Step by step procedure that you are currently doing
  • Any safety precaution during the work (wear special glove and anything related to the project from start to the end

Chapter 4 : Conclusion about the company, daily routine, all 3/4 months practical training. What you have gotten into yourself

References

Appendix (Optional) : Source code (portion), any stuff you want to put

And Submit.

That it is.

[LATIHAN INDUSTRI] Last Updated July 20, 2011 8.16 pm

Tamat sudah lawatan latihan industri anda semua pada semester ini. Seperti biasa beberapa perkara perlu dititik beratkan

1. Setakat ini, jika boleh, hantar report pada atau sebelum 5 Ogos 2011 melalui pos. Jika ada masalah mungkin boleh kot lewat beberapa hari

2. Pastikan anda membuat mengikut format LI yang telah ditetapkan (ada format dia kan?)

3. Selepas ini, fikirkanlah tajuk final year projek anda. Pastikan ada telah ada direction untuk apa anda akan buat selepas ini. Nasihat saya, buatlah final year project yang berkaitan kerjaya anda kelak kerana ianya akan banyak membantu anda. JIka tidak pun, at least projek tersebut boleh di “extend” kan kepada peringkat Master atau PhD.

4. Target siap2 kat mana anda nak bekerja selepas ini. Sebab tujuan latihan industri ini adalah untuk anda merasa bagaimana bekerja dengan hebatnya. Jangan sia-siakan hidup anda dengan tersalah pilih kerja. Target dan pasti anda akan berjaya (jika anda betul2 target untuk berjaya dan hendak syarikat tersebut). Contohnya, jika anda ingin bekerja kelak sebagai engineer Intel, maka mahirkan diri dalam electronic dan juga micropemproses dari sekarang. At least semasa interview, anda boleh bercerita panjang lebar mengenai projek anda.

5. So, selamat maju jaya dan berehat setelah puas bekerja. Kelak anda akan bekerja selepas tamat belajar pula sehinggalah berpuluh-puluh tahun lamanya untuk menyara hidup anda. Kenal erti perit bekerja dan tujuan anda bekerja.

[LATIHAN INDUSTRI] Last Updated July 19, 2011 2.39 pm

1. Well, I’ve already completed four students. Sharp, Regent Hospital Product, and Telekom Malaysia

2. For tomorrow, MIMOS and Celestica will be the interesting one. Because ICNET will also come/or maybe not come and to be honest I’m also don’t know:-

  • how many people are they
  • What kind of lecturer/staff that we both going to meet
  • What the question they are going to ask
  • Are they really going to visit us?
  • etc

As far as I’ve known, only the date (July 20th, 2011), the time, myself (as a lecturer that is going to visit you guys at MIMOS and Celestica, and the company details (location, etc) that they are going to visit (which is MIMOS and Celestica)

So, I’m going to visit at the exact time that I’ve mentioned. And the question that arrived in my head right now. Are they really going to visit or not?

See you guys at MIMOS and Celestica tomorrow.

[LATIHAN INDUSTRI] Last Updated July 18, 2011 6.41 pm

1. Selesai sudah melakukan visit di Sungai Petani. Untuk rakan-rakan yang lain, boleh bersiap sedia untuk visit esok, July 19, 2011.

Yang terlibat :-

9-Jul-11 10.00 am B020810042 JACINTA A/P SAVERIDASS
19-Jul-11 3.00 pm B020810167 MOHD AMIRUL HAKIM BIN ABDUL RAHIM

Saya cuba melihat papan tanda yang ada senarai kilang-kilang di Kulim ini. Ternyata seperti berdekatan sahaja Lot 18 dan Lot 9, Jalan Perusahan 3. Mungkin sekiranya saya habis awal di Regent Hospital Product, mungkin saya akan cuba habiskan pada pagi itu juga untuk Mohd Amirul Hakim. Apa-apa pun, kita lihat keadaan esok bagaimana.

[LATIHAN INDUSTRI] Last Updated July 17, 2011 8.16 pm

1. Esok bermulanya Penyeliaan Latihan Industri Anda. Bagi syarikat S & O Electronics (M)

18-Jul-11 10.00 am B020810073 TEH ZHEN XIANG
18-Jul-11 11.00 am B020910179 NUR AINAA ATIQAH BINTI MOHD NAIM

*Sekiranya supervisor anda tiada, bagi sapa2 sajalah yang handle. Borang yang supervisor industri perlu isi boleh diserahkan melalui kamu sekiranya terpaksa sangat. Saya just nak checking beberapa perkara seperti buku log (ada isi kira ok la tu) dan borang2 tersebut siap diisi.

*Kepada pelajar2 yang 19 Julai 2011, disebabkan syarikat Regent Hospital Product dan juga Telekom Malaysia ni mcm dekat, maka kalau boleh saya buat pagi tu terus. Mungkin sebaik sahaja habis di Regent, maka saya terus ke Telekom.

*Please take not maybe saya tiba awal disebabkan awal ini bagus. Tidak mengapa jika supervisor tiada. Asalkan ada wakil. Tolong jangan memaksa supervisor anda kerana mereka mungkin ada hal yang lebih penting. Utamakan syarikat dahulu. Orang lain juga boleh wakilkan mereka jika ada. Just sit back and relax. Saya tidak mahu terlampau formal sangat. Kita bersantai sahaja. Tetapi untuk yang 20th Julai 2011 (MIMOS dan Celestica), ada wakil ICNET datang, maybe anda perlu skema sedikit. Jika supervisor tiada, bagitahu sahaja wakil ICNET tersebut supervisor anda sibuk. Saya tahu “masa” amat penting dalam sesebuah industri. Jadi, yang penting anda wujud. Itu sudah cukup. Tak perlu takut dengan wakil ICNET tersebut. Anda yang bekerja bukan mereka yang bekerja. Anda tahu tugas anda dan tahu siapa yang sibuk dan siapa yang tidak.

Selamat Maju Jaya. Tunggu saya di Sungai Petani.

P/S – saya mungkin datang berdua dan bukan seorang. Mungkin juga perlu mengambil gambar berdekatan pintu masuk syarikat anda bagi menunjukkan kepada fakulti saya yang saya benar-benar menjalankan tugas melakukan penyeliaan industri terhadap syarikat anda menjalani latihan industri.

[LATIHAN INDUSTRI] Last Updated July 11, 2011 5.46 pm

1. Saya sudah fax/email surat rasmi. Minta anda beritahu penyelia anda

2. Berkaitan dengan borang-borang dibawah, saya sarankan jika anda ada akses ke printer, ada printer sendiri, atau rela hati, maka anda boleh printkan borang-borang

a) FKEKK_BLI_12 student_ques_new

b) Survey IC Net_STUDENT1

dan juga

a) BLI06V2-FKEKK LI degree rubric (INDUSTRI)

b) BLI 14 v2-kerjasama UTeM~Industri

c) Survey IC Net_EMP1

Tetapi, jika anda merasakan malas atau “biar ajela lecturer tu bawak”, maka saya tiada pilihan lain melainkan membawa borang-borang tersebut. Tapi perlu difahami juga, borang untuk supervisor industri perlu diisi dengan banyaknya. Jadi, adakah penyelia industri ada masa untuk isi “on the spot” pada hari saya hadir melawat anda? Jadi, at least, tolonglah print borang untuk penyelia tersebut.

Untuk makluman saya akan membawa full set lengkap untuk anda semua (7 orang) iaitu borang penilaian pensyarah (iaitu saya), borang supervisor industri, dan juga borang pelajar. Maksudnya, jika anda tidak dapat menyediakannya langsung, borang saya masih ada. Tidak perlu risau

Kepada pelajar2 yang mengikuti latihan industri di MIMOS dan juga Celestica, akan datang wakil dari ICNET, UTeM bersama-sama saya untuk melihat anda bekerja (mereka menelefon saya untuk memastikan masa lawatan). Jadi, saya berpendapat, baik anda bersiap sedia. Tidak perlu presentation yang hebat2, yang penting, anda tahu anda melakukan kerja dengan bagus dan tahu apa kerja anda. Saya lebih suka penerangan kerja secara on the spot dan juga bersifat santai. Tapi pastikan penyelia anda ada sekali. Semuanya bergantung kepada anda, nak presentation on the spot, atau slideshow, and so on, depends on what you can do and explain. Your creativity and your choice, Marks will be good for all of you. Don’t worry too much.

*Remember, ICNET will come to Celestica and MIMOS during my visit. Maybe you need to present something. do what ever you can.

[LATIHAN INDUSTRI] Last Updated July 11, 2011 11.02 pm

The previous pdf is wrong (my phone number), so I’ve put a new one below. Download again

Please also make sure to inform “JADUAL A” below to your company. Official Letter will be fax/email/phone/etc to the company

Download – Jadual A – Latest Updated (Print out only the page that related to the company)

[LATIHAN INDUSTRI] Last Updated July 09, 2011 3.40 am

1. I will bring only the lecturer form during the Industry Training visit. So, please print out the following form and give it to me when I’m coming to visit you guys. 

For the Industrial Supervisor (This form is consider as SULIT and ONLY YOUR INDUSTRIAL SUPERVISOR WILL GIVE IT TO ME BACK AND NOT YOU DURING THE VISIT)

a) BLI06V2-FKEKK LI degree rubric (INDUSTRI)

b) BLI 14 v2-kerjasama UTeM~Industri

c) Survey IC Net_EMP1

Below form is for you guys to fill in and give it to me

a) FKEKK_BLI_12 student_ques_new

b) Survey IC Net_STUDENT1

2. Please be informed that you guys need to do a report and submitted to the faculty.

3.

For undergraduate program, lecturers will start visit their students from 11 – 22 July 2011. The latest schedule version 2(Updated : 6 June 2011, 12.00 noon) is as below (Click and download the pdf file)

Please contact LI committee HERE if there is mistake / change about your details. Example : You are being transferred from Company head quarters at Selangor to company branch at Pahang etc.

If date and time of your lecturer visit is blank (not decided yet), please contact your lecturer (faculty supervisor) and arrange with them the suitable date and time for them to visit you.

If you noticed that your friend’s / colleague’s name(s) is not inside the schedule, please inform LI committee HERE.

jadual_lawatan_ver5

4. We will provide to you a 4 pieces of hard copy cover paper and 4 pieces of transparency cover for you to make a report for your industrial training (make sure to have signature and official declaration from the company that you can make a report using the company data)

  • One for the faculty
  • One for the industrial supervisor

But you need to pay to the class leader when you enter the next semester. That is what the Practical Training committee told me. So, it is not free. I think about RM3. Because it is an official cover for your practical training

5. Again, Please make sure you do inform and take note of the visit.

6.

Tugas Pelajar

Untuk memudahkan pelajar semasa sesi persembahan, satu format persembahan telah diadakan. Pelajar mesti mengetahui perkara-perkara seperti berikut:

   Persembahan      

  • Pengenalan
    • Latar belakang Syarikat
    • Produk yang dihasilkan oleh syarikat
  • Jadual perancangan semasa Latihan.
    • Penerangan  mengenai jadual yang telah dirancang
    • Jabatan yang terlibat.
  • Aktiviti-aktiviti yang dilakukan semasa latihan industri
    •        tugas-tugas kerja yang diberikan
    •        pengetahuan yang diperolehi
    •        pengalaman yang diperolehi
    •        Kesesuaian tempat latihan.
  • Kesimpulan
    •        Masalah yang dihadapi
    •        Cara-cara penyelesaian
    •        Cadangan

        Cara Persembahan

Dalam pembentangan persembahan, peralatan persembahan bergantung

kelengkapan yang ada di Syarikat. Persembahan tersebut boleh

dilakukan dengan :

    •  persembahan dalam bentuk  ‘power point’
    •  menggunakan OHP
    •  dalam bentuk penulisan di kertas dan diberi salinan kepada penyelia fakulti
    •  menggunakan komputer  (monitor)

Kemudian anda perlu

  • Mengisi borang kaji selidik pelajar dan diserahkan kepada penyelia fakulti.
  • Menyiapkan laporan latihan industri dan dihantar ke penyelia fakulti (saya yang melawat) sebelum 5 Ogos 2011.

    DOWNLOAD CONTOH LAPORAN INDUSTRI YANG PERLU DIBUAT
    Cara menghantarkannya terpulang kepada saudara-saudari. Your choice

Alamat:-

Hamzah Asyrani Bin Sulaiman

Fakulti Kejuruteraan Elektronik dan Kejuruteraan Komputer,

Universiti Teknikal Malaysia Melaka,

76100 Durian Tunggal, Melaka

7.


8. Any extra information, you guys can directly go to the websites that I’ve mentioned before this. They might updates something on that website. But until now, here is the latest edition (taken from the website). July 09, 2011 – 4.25 am

[LATIHAN INDUSTRI] Last Updated July 06, 2011 3.14 pm

1. For other information, please go to

http://www.utem.edu.my/myweb/abdulhalim/LIDegree.htm

and

http://www.latindfkekk.comyr.com/

[LATIHAN INDUSTRI VISIT] Last Updated July 01, 2011 12.02 pm

Berikut merupakan jadual untuk lawatan industri

18-Jul-11 11.00 am B020910179 NUR AINAA ATIQAH BINTI MOHD NAIM
19-Jul-11 10.00 am B020810042 JACINTA A/P SAVERIDASS
19-Jul-11 3.00 pm B020810167 MOHD AMIRUL HAKIM BIN ABDUL RAHIM
20-Jul-11 10.00 am B020810326 VARSHALAXMI BHATT A/P DHRUVKUMAR
20-Jul-11 3.00 pm B020810141 MUHAMMAD SUHAIMI B MOHD SABRI
20-Jul-11 4.00 pm B020810234 ASYRAF BIN ABDUL RAZAK
18-Jul-11 10.00 am B020810073 TEH ZHEN XIANG

WHAT TO PRESENT?

1. Depend on your creativity

2. At the same time follow any guideline that might be set up by the FKEKK. I don’t know about any format and It is your responsible as an engineer to keep looking for any problem and find a solution. That is an engineer/researcher should know.

3. Just be cool and concentrate on what you have been working until now. It is worth for you to carry an industrial project as your Projek Sarjana Muda? Mention that.

4. Would you like to collaborate your project with the company project? and etc.

5. How far have you learn and how well you know about the organization of the company. How your relationship with your bos, etc, co worker and so on.

6. A lot more.

Pastikan

1. Beritahu penyelia anda mengenai tarikh yang saya akan datang seperti di atas. Sekiranya ada perubahan sila maklumkan kepada saya secepat mungkin kerana masa untuk melawat kamu semua amat sedikit diberikan kepada saya. Hanya 3 hari untuk cover kamu semua.

2. Masa untuk saya lawat kamu adalah dari 18 Julai ke 20 Julai (3 hari sahaja)

3. Tolong komen di page ini sekiranya ada perubahan dari segi Penyelia yang harus dihubungi dan sebagainya

4. Saya akan menghubungi kamu terlebih dahulu dan meet up di SYARIKAT anda sedang membuat latihan tersebut dan bukannya di tempat-tempat lain seperti kedai kopi dsbnya. Sebagai contoh, jumpa di Lobby syarikat dahulu dan bawa saya jumpa penyelia kamu ataupun kamu bersama-sama penyelia berjumpa di Lobby dahulu sebelum saya masuk ke dalam.

5. Sila pastikan syarikat kamu membenarkan kereta saya masuk sekiranya ada sekurity guard. No kereta akan saya maklumkan kemudian.

6. Sila alert sebarang perubahan

7. Save no contact handphone saya untuk sebarang perubahan mendadak pada masa lawatan industri kelak

Disediakan oleh : Hamzah Asyrani Sulaiman

Email : asyrani@utem.edu.my

or

themazor@yahoo.com

TAMBAHAN

1. Seeloknya buat masa sekarang ini boleh email saya segala detail apa yang kamu nak ceritakan dan apa tentatif kamu untuk lawatan itu. Ini perancangan kamu dan kalau boleh kamu kena ada tentatif kamu sendiri.

2. Segala kemusyikilan pada peringkat awal ini, just email saya di asyrani@utem.edu.my . Memadai dan segala information akan dapat dengan mudah. Sebab secara bertulis ini kita dapat tahu apa yang hendak kita sampaikan. Secara verbal kenkadang amat susah dan tiada janji bertulis. Jadi, kita guna email untuk contact pada peringkat awal ini. Ini kerana mungkin anda hendak:_

  • Bertanyaakan dari segi presentation dan sebagainya
  • Samada penyelia perlu ada atau tidak (Penyelia atau at least Representative dari Syarikat mesti ada semasa saya melawat)
  • Apa hendak ditanya (saya akan tanya apa yang boleh ditanya)
  • Dan sebagainya. Cari sendiri atau tanya senior bagaimana proses2 yang lepas2 dibuat. Tapi yang penting, kamu tahu apa kamu buat di tempat LI tersebut
  • dan lain2 lagi

So, at the moment, email saya segala pertanyaan terlebih dahulu. Ingat, sentiasa update pada page ini. Terima Kasih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s