Sistem Kapatalis Barat

Assalammualaikum,

Sebelum anda membaca tulisan dan pendapat saya ini, mohon anda muat turun fail ini -> Kapatalisme

Seperti yang sedia maklum sistem kapatalisme telah lama bertapak di dunia dan ianya merupakan satu sistem yang ada baik dan ada yang buruknya.

Tetapi saya suka menyentuh dari pelbagai aspek kebaikan dan keburukan sistem kapatalisme ini.

Pertama – ianya membolehkan ramai orang mendapat pekerjaan dan dapat menyara kehidupan dengan lebih berkesan. Mereka boleh bekerja dan mempunyai wang untuk menyara keluarga.

Kedua- Sistem sosial juga bertambah baik kerana semakin banyak pekerja disuatu syarikat tersebut, maka makin banyak kesatuan sekerja diwujudkan dan komuniti akan terbentuk di satu-satu kawasan. Bayangkan ada berpuluh-puluh syarikat pada suatu tempat, maka pastilah tempat-tempat kediaman juga membiak dengan banyaknya dan membolehkan sistem sosial bergerak

Ketiga – Sistem sosial yang stabil membolehkan mereka ini dapat berhimpun pada masa-masa lapang mereka dan secara tidak langsung merapatkan ukhuwah sesama mereka. Bayangkan, mereka dapat bergelak ketawa dan akhirnya membolehkan kesejahteraan rakyat dapat sama-sama dinikmati oleh penduduk.

Keempat – Di sini, timbulnya pelbagai jenis perniagaan kecil khas untuk golongan yang tidak mampu memiliki atau pergi ke tempat-tempat yang mahal. Maka, sudah pastilah sedikit sebanyak mengerakkan ekonomi kecil-kecilan sesama mereka

Kelima – Ianya lama kelamaan menjarakkan jurang antara yang miskin dan yang kaya. Yang kaya akan bertambah kaya dan yang miskin akan tetap miskin dan mereka yang tidak terlibat dalam sistem kapatalis ini mungkin akan terbiar dan akhirnya dinafikan hak mereka.

Keenam – Kewujudan kroni-kroni untuk mendapatkan wang kerajaan untuk dinikmati oleh golongan yang memerintah sahaja menyebabkan sistem pusingan wang tidak dapat disalurkan kepada rakyat yang berhak mendapatkannya. Yang mempunyai kuasa pemerintahan dapat mengawal wang mengikut kehendak mereka dan akhirnya sebahagian kecil sahaja yang dapat habuan wang negara untuk kepentingan syarikat mereka.

Ketujuh – Sistem ini juga akan memakan diri akhirnya, kewujudan persatuan-persatuan sekerja menyebabkan mereka yang berada di atas tidak senang duduk pada masa hadapan kerana sistem kapatalis ini jelas tidak adil dalam membahagikan harta-harta dan juga wang yang diperoleh untuk kepentingan pekerja dan rakyat. Gaji mereka kecil dan tidak dinaikkan dan akhirnya hanya golongan atasan yang tamak menguasai hasil bumi ini sahaja dengan bangganya mendapat habuan mereka.

Kelapan – Seperti yang saya katakan tadi, jika mereka yang tidak terlibat dalam sistem kapatalis ini akan ditindas dan akhirnya hidup dalam kesusahan. Pada mulanya mereka mungkin bekerja dan jika mereka tidak bekerja mereka tidak akan mempunyai wang kerana tiada modal untuk memulakan perniagaan dan sebagainya. Syarikat-syarikat hebat dapat meminjam berjuta-juta tanpa penjamin kerajaan tetapi yang kecil terpaksa berhempas pulas mengumpul wang untuk meminjam wang sedangkan mereka memang berniat untuk berniaga.

Sistem keuntungan sebelah pihak ini sememangnya akan menjerat diri pada akhirnya, walaupun ternampak seperti bagus pada awalnya tetapi akibat terlalu percaya dengan sistem kapatalis barat yang menguntungkan, maka ramai tidak tahu bawah sistem ekonomi Islam lebih baik dari sistem kapatalis barat ini. Sistem perniagaan Islam yang tidak menggunakan riba dan juga menggalakan keuntungan di akhirat semata-mata jauh lebih baik berbanding sistem kapatalis barat ini.

 

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: