Hari ini 16 Ramadhan 1433 Hijrah

Assalammualaikum,

Barangkali kita tidak sedar, bahawa telah masuk hari ke-16 dan sekejap lagi waktu berbuka bagi kawasan saya duduk iaitu Melaka.

Sebenarnya, dalam erti kesibukan bekerja, saya kena pastikan saya ada masa untuk keluarga saya, penyelidikan saya yang saya harapkan insyaAllah tahun depan atau awal tahun 2014 akan tamat, dan kerja-kerja pejabat.

Bagi saya, apabila saya bekerja, yang penting saya membuat segala kerja pejabat seperti pengajaran, dan aktif dalam jawatankuasa dengan baik.

Kerana penulisan, perundingan dan penyelidikan saya sudah ada keistimewaannya iaitu merupakan tajuk penting untuk saya.

Jadi, saya membuat satu perkara yang ada three in one di mana saya sudah menjimatkan kos dari segi penyelidikan, penulisan dan perundingan kerana apa yang saya buat itu penting untuk 1 tahun atau 1 tahun setengah saya lagi kerana memandangkan saya dalam proses implementation dan testing disamping melakukan penulisan pada masa yang sama.

Cuma pengajaran dan aktif dalam jawatankuasa saya cuba menyelaraskan agar ianya sesuatu yang berkait dengan penyelidikan saya dan alhamdulillah pada sem hadapan juga saya mengajar Data Structure yang merupakan subjek programming yang saya amat sukai dan minat.

Mungkin ini pertama kali saya mengajar subjek programming kerana bagi saya programming itu mudah cuma ingin menyampaikannya sahaja tidak nampak mudah.

Ianya memerlukan komitmen yang sangat kuat dari pelajar iaitu pelajar mesti bukan menghafal tetapi memahami penggunaan sesuatu perkara dalam Data Structure.

Jika tidak, mereka akan hanyut dan memandang subjek programming seperti sebuah subjek yang teramat susah. Sedangkan ianya teramat senang macam kacang tanah.

Mungkin sebenarnya teknik pengajaran perlu diubah iaitu mereka perlu ada sebuah komputer dihadapan mereka dan seterusnya membuat latihan dengan sentiasa programming siang dan malam

Saya sendiri akui akan lupa jika lama tidak programming tetapi akan datang semula jika saya duduk berjam-jam lamanya untuk coding.

berbalik kepada soal Ramadhan

Selain itu, saya sekarang mengajar subjek Matematik Kejuruteraan untuk para pelajar Diploma dan kemungkinan besar mungkin tahun 2013 saya tidak lagi memegang subjek2 ini kerana banyak staf telah pulang dari belajar dan akan mengajar satu subjek seorang atau paling tidak satu subjek dipecahkan dua menjadi satu subjek dua orang pensyarah.

Maka dengan itu, akan terjadilah kepayahan dari segi kena ikut kata penyelaras dan sebagainya.

Bagi saya, itu tidak penting, yang penting saya ada kesungguhan dan cita-cita saya akan terlaksana dengan apa yang saya rancang selama 20 ke 30 tahun akan datang.

Ianya satu misi untuk menjadikan komuniti manusia ini lebih baik dari sebelumnya.

InsyaAllah,

Saya mohon kepada Allah agar diberi kekuatan untuk menempuh dugaan yang ada dengan penuh ketakwaan kepada Allah S.W.T. dan seterusnya berjaya di dunia dan akhirat.

Salam

6.57 pm, 5 Ogos 2012, Ahad

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: