Salam Penghujung Ramadhan 1440H

Salam semua,

Benarlah.

Apa yang aku tahu semakin kita bertambah usia dan kematangan meningkat kita akan dilihat lebih mendiamkan diri dan bersabar.

Sesuatu itu dilihat dengan lebih mendalam.

Tetapi yang mematangkan kita sebenarnya bukan usia tetapi pengalaman itu lagi penting.

Lagi banyak peristiwa kita lalui dan harungi menjadikan kita semakin pikir dengan mendalam.

Ada yang memilih jalan extreme iaitu terus sahaj malas bercakap dengan orang tersebut jika berlaku pergaduhan

Ada yang walau apa pun terjadi dia memilih jalan berhati hati agar tidak termasuk topik yang lain dalam sesuatu perkara.

Sukarnya menjadi orang dewasa ni adalah satu proses.

Satu proses yang lama kelamaan kita akan menjadikan kita kuat dan seterusnya memberitahu anak2 apa itu masa depan sebagai dewasa.

Sebagai contoh.

Apabila anak2 anda sudah membesar, mereka masing masing kena pastikan ada bilik masing2.

Jika tidak akan berebut balik dan menimbulkan perasaan tidak puas hati.

Jadi buatlah atau carilah bilik atau rumah mengikut bilangan ahli keluarga.

Dari segi aurat kena jaga.

Ini bukan zaman dahulu. Ini zaman yang mengikut tuntutan agam yang betul. Iaitu jaga aurat antara sesama bukan mahram.

Bukan lagi tidur lambak.

Kecuali yang lelaki mungkin boleh dilambakan tidur depan dan perempuan semua satu bilik khas siap bilik mandi.

Itu jika tak mampu menyediakan bilik yang banyak.

Orang semakin bertambah, usia pun semakin bertambah.

Diam tak diam, banyak perkara berlaku.

Adakala kita buat silap, jadi move on dan baiki. Tak perlu risau teramat sgt. Jika boleh baiki, baiki. Jika memang tak boleh buat apa maka mohon sahaja maaf dan terima sebarang hukuman yang ada.

Move on dan teruskan hidup.

Kenkadang banyak posting difacebook aku pun jarang baca komen sgt, too much negativity.

Aura kehidupan mereka terpalit dengan negatifan yang mungkin affect kita.

Jadi aku pun tak tengok sangat komen kecuali yang tidak melibatkan politik sejak beberapa bulan lepas dah.

Aku rasa baik aku fokis mcm mana nak improve apa yang boleh aku improve untuk pelajar2 yang aku ajar setiap sem.

Btw, itu sahaja buat masa ni. Aku ucapkan Selamat Beribadah Ramadhan untuk apa yang tinggal lagi ni…dan Selamat Hari Raya Aldilfitri.

About the Author razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: