Generasi demi Generasi

Parent aku and wife aku sedang ke era usia 70 an untuk musim 2021-2030 ini. Dan tatkala aku and wife pula bergerak ke era 40an nanti pada sekitar 2021-2030 inj.

Aku berfikir sejenak, sebenarnya masa yg pantas ni membuatkan kita sebenarnya dikhuatiri lalai dalam apa yang perlu kita buat.

Walaupun kita sudah merancang cuti selama seminggu ke, dua minggu ke, di dalam atau luar negara atau negeri ke, akan tiba masa tempoh travel dan cuti kita akan selesai dan pulang ke urusan yg biasa. Sebelum ini mungkin bekerja siang malam, kemudian cuti. And then skg kembali balik ke ruang bekerja.

Semua yg kita lalui masa cuti sah settle dan dalam kenangan minda dan dalam Google Photos kita aje (if subscribed).

Sedar tak sedar, barulah kita tahu yg kita dunia nj sekejap aje. Jadi ada tempt kita kena kumpul bekalannya.

Buatlah baik sebaik mungkin, jika ada ujian yg mudah ucapkan Alhamdulillah. Jika ada ujian yg teramat sukar, percayalah semua ada pengakhiran suatu hari nanti. Semestinya akan pasti berakhir. Anggap aje rezeki ada Allah bagi. Jika tak dpt, di akhirat kelak ada ganjaranNya kepada kita.

Aku buat PhD aku dalam keadaan secara self dicipline. Seminggu 2-3 kali bangun 2 pagi sampai subuh. Antara 2011-2013. 2014 dah makin jarang sebab dah siap. Tak sangka dah nak hampir 10 tahun lamanya aku settlekan PhD aku. Selebihnya masa 2013-2014 buat thesis aje time tu. So 2011-2012 siapkan experiment dan theoretical aspects.

Tak disangka sangat cepat masa berlalu. Even dalam jabatan aku pun 10-15 tahun lagi byk rakan2 aku lebih dari separuh ahli jabatan atau difakulti akan bersara/pencen. Tinggal aku and beberapa kerat aje bersama2 generasi baru pensyarah. Itulah dunia. Tak kekal. Yg baru akan ganti yg lama. Yg baru akan kendalikan dunia ini. Yg lama akan memberi nasihat selagi yg mampu. itulah hakikat kehidupan.

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: