Hadir ke Forum : The Future Of Humankind In Space

Assalammualaikum,

Saya berpeluang menghadiri forum ini yang bertempat di Planetarium Negara, Kuala Lumpur.

Walaupun bermula dengan agak lewat iaitu pada pukul 3.00 petang dan tamat pada 4.45 petang. Namun sambutan agak menggalakkan dan saya rasa bangga dapat memasuki Planetarium Negara buat pertama kalinya.

Antara intipati-intipati yang saya peroleh adalah:-

– Bumi ini adalah suatu tempat terbaik berbanding di angkasa lepas, walaupun kita boleh “adapt” keadaan kita di angkasa lepas. Tetapi ianya sebenarnya membawa suatu kehilangan yang besar kepada kita. Bayangkan berbanding planet-planet lain, Bumi ini satu-satunya yang dapat didiami dengan penuh kesegaran dan juga keindahan alam semula jadi.

– Apabila mereka melihat bumi dari jauh, terasa takjub dengan keindahan bumi ciptaan Allah ini. Bayangkan, bumi yang kerdil dan berseorangan di angkasa ini, dipenuhi oleh manusia seperti kita dan objek-objek hidup yang lain. Sesungguhnya, jagalah bumi ini dengan baik dan manfaatkannya.

– Walaupun Space Colony mungkin dapat dicapai dalam tempoh 50 ke 100 tahun lagi, tetapi ianya tidak sama seperti mendiami di bumi. Bayangkan, dengan terpaksa memakai pakaian khas dan tidak dapat dipastikan oksigen dapat digunakan di Planet Marikh atau tidak.

– Sheikh Muzafar juga mengatakan, apabila sebaik sahaja tiba di bumi, badan beliau tidak dapat digerakkan sekalipun bahkan terpaksa dipapah kerana perbezaan graviti. Bayangkan graviti menyebabkan beliau sendiri tidak dapat mengagak hendak berpijak di siling atau dilantai kerana terbiasa selama 10 hari lebih disana. Ini belum selama 6 bulan lagi. Menunjukkan, bumi ini lebih bagus dan memberi kita kekuatan yang hebat berbanding di luar sana.

Pendek kata, saya terharu juga dengan kata-kata mereka yang menyayangi bumi ini. Walaupun angkasa lepas itu suatu masa depan yang gemilang, tetapi keseimbangan antara bumi dan kajian penyelidikan perlu dilaksanakan. Kajian di angkasa lepas untuk manfaat di dunia ini.

Berikut adalah gambar-gambar sewaktu di Planetarium Negara

Al-Quran yang dibawah ke Angkasa Lepas

Antara beberapa barangan yang dibawa ke angkasa lepas oleh Sheikh Muzafar Shukor

Sebelum ketibaan angkasawan-angkasawan

Ketibaan angkasawan-angkasawan (maaf ya diambil dari jarak jauh juga dan kamera ini paling maks fokus)

Sekian, forum ini membawa banyak manfaat sebenarnya.

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: