Windows 8 : Develop Apps

Assalammualaikum,

Dengan kepelbagaian jenis OS untuk peranti seperti iPhone, iPad, Tablet2 seperti Samsung, LG, Acer, dll serta pelbagai jenis telefon pintar Android dan Symbian (Belle dari Nokia). Sudah pasti para developer sangat gembira kerana dapat menjana pendapatan dengan pelbagai OS di luar sana.

Selain itu, peluang ini merupakan peluang yang sangat ditunggu-tunggu oleh para developer walaupun pengguna mungkin ada yang tidak mahu menggunakan sebarang telefon lain kecuali telefon yang dimiliki. Jika pemilik iPhone sudah pasti akan berkata sesuatu kepada pemilik telefon Android dan telefon Android pula berkata sesuatu kepada Symbian dan sebaliknya.

Tetapi di pihak developer, tidak kisah kerana mereka memang target untuk semua platform dan yang penting semua user dapat merasai permainan yang mereka buat atau application yang dibuat.

Buat masa ini, ada empat OS utama yang saya rasa paling utama

iaitu Windows 8 http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/apps/br229516

iPhone IOS (perlu ada macbook) https://developer.apple.com/devcenter/ios/index.action

Android OS http://developer.android.com/sdk/index.html

Symbian OS http://www.developer.nokia.com/Devices/Symbian/

Jika dilihat kembali, apa yang penting adalah menjadi programmer dan anda juga boleh mendidik anak anda yang berusia belasan tahun untuk develop aps untuk setiap OS ini. Terpulang kepada andalah jika dia berminat atau tidak. Tetapi at least anda boleh mencuba dan jika dia berminat, mana tahu dia boleh generate more income and more profit than your salary.

Tetapi itu dari segi pandangan business kerana of course business adalah disebabkan ianya sunnah Rasullulah dan kita disarankan berniaga kerana punca pendapatan itu 9 per 10 daripadanya adalah perniagaan.

Selain sebab income, ianya juga merupakan satu titik permulaan untuk anak-anak kita atau generasi muda berkembang dalam bidang IT dan juga computer science serta computer graphics.

Maka, pilihlah satu dan jadilah part time programmer pun jadilah. Yang penting -> minat!!

 

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: