Berapa besarkah Alam Semesta kita ini?

Assalammualaikum,

Saya ada artikel yang menarik untuk dikongsi.

Ianya berkaitan sistem solar kita da alam semesta ini.

Tidak dinafikan, tiada siapa yang tahu berapakah besar alam semesta ini. Hanya Allah S.W.T. sahaja yang tahu sebagai Pencipta Alam Semesta ini.

Jika anda lihat kembali, bermula dari alam rahim, bayi yang dikandung hanya mampu bergerak dalam perut ibu sahaja

Kemudian apabila memasuki ruang dunia maka dirasanya dunia ini amat besar (termasuk alam semesta)

Tetapi cuba bertanya diri sendiri. Berapa besarkah Alam Akhirat nanti? yakni Padang Masyhar?

Menurut Imam Ghazali: “Padang Mahsyar itu suatu dataran bumi yang maha luas, saujana mata memandang yang keluasannya tidak dapat dihitung dengan ilmu manusia, keadaan bumi yang putih dan rata, tiada gunung ganang dan tiada pokok kayu untuk dijadikan tempat berteduh.”

Baiklah, cuba kita anggap bumi ini ialah seorang manusia bernama Ahmad

Ahmad mempunyai beberapa rakannya yang bermain permainan konsol XBOX setiap minggu. Mereka ini dikira satu geng la

Ahmad mempunyai ketua pasukan bernama Sun. Sun dikatakan akan berbincang dengan ketua-ketua lain bernama Proxima dan juga Alpha Centauri. Pendek kata, Sun dan ketua-ketua ini juga rakan baik tetapi masing-masing ada team bermain Counter Strike tersendiri. Sun ada ahli-ahli Counter Strikenya dan Proxima dan Alpha Centauri juga ada ahli-ahlinya. Mereka bercadang untuk mengadakan satu pertandingan dengan mengajak ketua-ketua lain.

Maka, mereka mengajak setiap ketua-ketua sekitar kawasan disitu. Sun mungkin tidak kenal semuanya tetapi Sun, Proxima dan Alpha Centauri masing-masing memanggil ketua-ketua lain bernama Sirius, Procyon dan lain-lain untuk memasuki Competition Counter Strike yang akan dijalankan di satu peringkat daerah. Anggap sajalah pertandingan Counter Strike peringkat Daerah. So, dalam daerah ada banyak ketua-ketua pasukan yang hebat-hebat.

Tanpa diduga, rupanya bukan team-team Sun, Proxima, Alpha Centauri, Procyon dan lain-lain sahaja yang ada, rupanya ada banyak lagi team-team lain yang ada kat Daerah Milky Way ini. Maklum sajalah, sebelum ini ingatkan ada 6,7 team saja, tetapi rupanya ada banyak rupanya team Counter Strike yang Private ditubuhkan. Maka mereka masuklah pertandingan untuk mewakili Milky Way ke peringkat Negeri pula nanti. Bermaksud, Pertandingan Counter Strike bagi Mewakili Daerah Milky Way ke peringkat Negeri

Jadi, janganlah ingat Pertandingan Counter Strike itu dijalankan di Daerah Milky Way sahaja, tetapi juga di Large Magellanic Cloud dan Small Magellanic Cloud. Semuanya dalam Negeri yang sama. Tetapi anggaplah Daerah Milky Way ini diperintah oleh Encik Samad. Encik Samad ini ketua daerah. Dia ada rakannya juga di Large Magellanic Cloud dan juga Small Magellanic Cloud. semuanya sama jawatan dengannya iaitu Ketua Daerah.

Kemudian, ada daerah-daerah lain sebenarnya. Tetapi disebabkan jarak jauh, Ketua Daerah ini rapat dengan daerah lain sekelilingnya sahaja. Tetapi mereka ini semuanya dalam satu negeri yang sama. Anggap sajalah Local Group ini bermaksud satu Negeri yang ada pelbagai daerah samada luar bandar atau dalam bandar.

Ini pula merupakan Kepelbagaian Negeri dalam sebuah Negara. Local Supercluster ini bermaksud sebuah Negara yang ada pelbagai negeri (Group).

Gambar di atas pula seperti benua kecil. Seperti ASEAN yang terdiri daripada:

Brunei Darussalam Cambodia Indonesia Laos Malaysia
Myanmar Philippines Singapore Thailand VietNam

Oleh itu, mereka ini Nearest Superclusters

Baiklah, ASEAN ini part of the World. Jadi, gambar di atas menunjukkan sebuah dunia sebenarnya tetapi tidak lengkap kerana banyak tempat tidak dapat ditangkap oleh teleskop. Alam ini terlalu besar. Oleh itu ini merupakan peringkat terakhir yang manusia mampu meneroka dan sebenarnya gambar yang diperoleh juga agak tua kerana untuk cahaya travel, ianya memerlukan jangka masa yang panjang. Pendek kata, jika anda melihat sebuah gambar bintang yang diihat melalui teleskop Hubble contohnya, itu merupakan gambar bintang yang beberapa tahun (atau puluh/ratus/ribu/juta/etc) yang lepas.

Gambar diatas merupakan objek yang paling jauh manusia mampu lihat menggunakan teknologi setakat (May 25th, 2011).

Ianya terletak 13.14 billion light-years dari bumi.

Sumber

Oleh itu, kita boleh dapatkan kesimpulan disini bahawa, alam ciptaan Allah S.W.T. ini terlalu besar dan hebat untuk digambarkan. Manusia seharusnya bersyukur bahawa bumi ini boleh diduduki berbanding tempat lain di alam semesta ini. Kita tidak tahu apa disana, tetapi yang pasti, Allah S.W.T. Maha Hebat dalam mewujudkan alam semesta ini.

Sumber gambar:- Examine the Milky Way Galaxy at different scales.

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: