Salam,

Banyak sangat sebenarnya kes kejahilan masyarakat berlaku sekarang ini.

Puncanya mudah sahaja iaitu nak cepat kaya dan terdesak ingin memulihkan kesihatan diri yang teruk.

Sebenarnya tak salah nak niat cepat kaya dan memulihkan diri sendiri yang teruk kesihatan dengan rawatan alternatif.

Cuma kajian terperinci perlu dijalankan terlebih dahulu.

Sebagai contoh, jika ada skim perlaburan yang menjanjikan pulangan secara tiba tiba yang untung besar, maka selidiki dahulu.

Check dahulu dengan Bank Negara

Check dengan pendaftar syarikat status syarikat ke apa ke

Check dengan polis ke sebarang rekod.

Check dan google dahulu ke.

Dan pelbagai lagi TERMASUKlah pastikan mereka yang mengajak itu tidak mendesak kita.

Biasanya skim senang tersontot ni adalah dari orang yang mendesak masuk secepat mungkin. Maka iu sudah cukup membuktikan itu skim cepat kaya yang tersontot dan menipu.

Ini sama aje seperti produk tipu yang mahal2.

Dia punya claim macam boleh mendapat Nobel award.

10 in 1 atau 20 in 1 punya penyembuhan.

Walaupun memang ada kandungan yang dikatakan dapat mengubati macam2, tapi kena juga kaji berapa percent penyembuhan dan berapa accuracy penyembuhannya. 

Bab ini kena tanya para doktor dan pharmacist.

Cuma masalahnya yang jual produk bukannya pharmacist atau doktor. Bisnessman yang tunjuk diri kaya raya. Takdak kelulusan doktor betul pun.

Doktor yg betul pening mengubati orang yang degil yang meninggalkan perubatan moden sehingga meninggal dunia.

Sibuk kata ajen yahudi dan macam2.

Sedangkan benda itu untuk mengubati badan. Facebook ownernya seorang jewish tapi tak pula kata ajen yahudi. 

Jahil sungguh masyarakat sebenarnya.

Nak nasihat dikatakan macam2 nak tutup periuk nasi dan sebagainya.

Oleh itu jadi pengguna yang bijak.

Siasat sesuatu skim itu atau produk itu.

Tanya orang yang arif bidangnnya

Bukan tanya tuan punya produk yang langsung kilang pun takdak kot dan bukan bidang.

Nak bagus jaga kesihatan iaitu mencegah dari kemudaratan. Dah sakit mula tersontot. Tang makan teh tarik tiap2 hari bergelas2 sehari boleh pulak.

Doktor suruh pantang ko gi balun jugak dan tak makan ubat.

Ko tanya aje doktor2 di kerajaan berapa banyak di beri ubat dan tak makan pun. Dan TAK PANTANG LAK TU. Datang balik tersontot dan makin teruk kesihatan. 

Bodo.

Jahil sungguh masyarakat sebenarnya. Tambah2 yang sudah berusia lagi susah nak nasihat dan akhirnya macam2 terjadi. 

Masyarakat oh masyarakat. Sampai bila nak tertipu tak pastilah. Patutlah pun Melayu diserang dulu oleh Portugis dan British serta Jepun. Pembelot pun penuh. 

Tu belum aku tulis bab percaya berita viral yang palsu lagi.

Adeh.

Nukilan keras aku di hari Ahad

6.41 pagi. Kuala Lumpur. 12 Feb 2017.

About the Author razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s