Salam.

Apakah itu sistem. Ahh anda googlelah sendiri apa maksud sistem.

Secara ayat pasarnya ianya adalah sebuah perhubungan beberapa perkara atau benda.

Tayar, pedal, sit, dan lain2 digabung dijadikan satu sistem digelar basikal

Enjin, tayar kereta, lampu brek dll digabungkan dijadikan kereta.

Pembelian tiket, tempah, dapat tempahan, naik flight dll digabungkan disebut sebagai sistem tiket kapal terbang.

Jadi dah paham serba sedikit bab sistem?

Saya nak bercakap mengenai pengubahan sesuatu sistem.

Sebagai contoh, sistem kenderaan berubah dari kereta kuda, ke enjin stim, enjin elektrik dan enjin petrol/diesel adalah suatu yang amat legend. 

Kapal terbang yang pertama direka juga satu legend.

Mereka yang menghasilkannya telah menjadi legend.

Jadi, senang ke nak ubah sistem?

Anda mungkin dengar kisah berjaya aje.

Kisah yang tak berjaya?

Dan yang berjaya itu macam mana dia nak convince orang naik?

Ko agak ko takut tak nak naik first kapal terbang yang direka?

Mesti punyalah.

Jadi mcm mana payahnya depa nak convince orang bagi yakin ko tak kira?

Macam di Malaysia.

Bagaimana ko nak ubah sistem pendidikan Malaysia?

Yang mak bapak berpusu pusu nak A aje dalam kepala otak anak depa.

Sistem jugak.

Senang ke nak ubah?

Melainkan ko menteri boleh lah kot ubah tu pun kene masuk meeting bagai.

Pastu bila dah ubah boleh ke sampai ke bawah?

Katakan ko ni seorang ketua pelajaran agak senang ke nak buat pembaharuan?

Sistem daftar darjah 1 pun berpuluh kali aku login.

Tu baru sistem daftar apatah lagi nak ubah sistem yang terbesar.

Jadi, big question HOW?

JAWAPANNYA : Dengan tidak menyerah kalah dan sedaya upaya sehingga berpuluh tahun pun.

Ko mesti yakin, sangat berusaha dan tidak menyerah kalah.

Akan ada kawan2 ko akan sampai satu peringkat tidak akan dapat support dah sebab dah lebih dari kuasa mereka.

Bila tiba saat itu, ko mesti teruskan maju kehadapan. 

Ko mesti press forward.

InsyaAllah kejayaan itu akan menanti.

Legend itu terbina dengan erti tidak menyerah kalah.

Perkataan MENYERAH KALAH tiada dalam minda dia.

Dan dia juga TIDAK MEMBENCI SESIAPA.

Dia teruskan menperjuangkan dan cuba mengubah sistem.

Mana tahu satu hari nanti tercapai sistem tanpa peperiksaan.

Anak2 suka ke sekolah dan bermain riang.

Meningkatkan pemikiran kritikal dan kreatif.

Budaya menghafal tidak lagi ada.

Semuanya sebab minat.

Mereka datang sebab minat.

Mereka pakar sebab minat.

Mereka sambung belajar sebab minat.

Tiada yang menipu untuk duit

Tiada yang menipu dan menunggang agama.

Bertabahlah kepada yang sedang mengubah sistem.

Teruskan usaha dan JANGAN MENYERAH KALAH.

Ratusan tahun diperlukan untuk melahirkan Salahuddin Al Ayubi.

Teruskan usaha.

Goodluck.

Gambar sekadar hiasan.

About the Author razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s