Salam,

Pertama sekali nak beritahu aku bayar wordpress dengan domain ni sekali (under Business account) lebih RM1000 setahun. Dah dekat tujuh tahun aku langgan.

So rugi jika aku tak tulis apa2.

Tapi bukan itu yang aku nak bgtau.

Aku nak cerita bab dinding

Dinding

Sebenarnya aku dah beberapa bulan tak jogging dengan betul.

Atau dengan tepat sejak Ramadhan smp arini hanya 3 kali aje aku jogging. Tengok bukti screenshot aku.

Dinding Pertama

Nak melepasi dinding pertama adalah dengan kembali aktif untuk jogging.

Banyak dugaan termasuk rasa malas, mengantuk, rasa bosan dan mcm2 dalam otak beb.

Nak melepasi dinding pertama kene banyak kali keluar jogging secara paksaan minda.

If dah melepasi tahap ni maka tunggu next dinding.

Dinding Kedua

Ok ko dah rasa boleh keluar berjogging.

Tapi ingat masa first time jogging kembali adalah rasa semangat nak capai target.

Maka ko pun jogging ler.

Contohnya 5 km.

Sebelum ni ko relax aje 5km

Tapi ko dah berbulan tak jog ko ingat sama ke?

Maka bila kat km ke-3 mula otak ko hadapi dinding kedua.

Rasa suruh berhenti pun ada, suruh mcm2 dan mula rasa nak mengalah.

Time ni aku rasa if ko penat baik berhenti aje. Kira ok la tu.

Tu aku buat 4 km aje mcm dalam gambar tu.

Dinding Ketiga

Ok ini dinding ketiga,

Iaitu meneruskan dan maintain untuk jogging secara kerap.

Pasni mula ada halangan ko sibukla, penat la, walaupun ko dah tiap2 hari jogging.

Nak atasi?

Ko kene spend skit duit, subscribe dengan event2 larian.

Baru ko rasa kene berlatih dan berjogging.

Atau guna apa jua cara untuk kekalkan latihan.

Dinding Keempat

Ok ni untuk dinding ke empat.

Iaitu memastikan larian semakin laju dan mantap.

Part ni antara yang paling susah.

Usaha lagi teruk dan banyak berbanding Dinding 1,2 dan 3.

Semata mata nak bagi cepat beberapa minit aje pun atau beberapa saat untuk PACE.

Dinding Seterusnya?

Ok, banyak lagi dinding2 yang kena dihadapi.

Antaranya berjogging secara solo

Berjogging dalam keadaan hujan dan panas

Serta pelbagai lagi.

So goodluck

About the Author razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s