Salam,

Aku banyak terpengaruh dari cerita komik Naruto.

Tapi sebelum tu bukan bermaksud aku tak amik peduli kisah2 para nabi.

Cuma aku gune cerita Naruto supaya aku tak tersalah fakta.

Naruto ni yatim piatu

Dahla hampir satu kampung tak suka dia kecuali Hokage ke-3 Sarutobi dan brother Iruka.

Tapi dia still nak amik perhatian satu kampung dia.

Buatlah benda2 bodoh bagi diambil perhatian.

Kemudian dia ada kawan nama Sasuke.

Yang sedang dalam proses nak revive clan Uchiha dia.

Yang habis kene bantai dengan abang dia sendiri.

Sedangkan abang dia dapat arahan membantai dari Hokage sendiri.

Sebabnya lagi kerana puak Uchiha nak memberontak dan menawan Hokage.

Jadi Itachi ditugaskan wipe clean terus Uchiha.

Cuma tinggalkan adik dia aje iaitu Sasuke.

Sampai satu masa bila Sasuke dah kalahkan abang dia. Dia nak musnahkan Konoha.

Tapi semuanya pasti berjaya di halang Naruto

Bab Naruto plak

Dahla satu kampung tak suka dia

Bila dah besar guru yang dia sayang iaitu Jiraiya pulak kene bunuh.

Tetapi yang peliknya, setiap kali musuh lawan dengan Naruto ni, keinsafan muncul dalam diri musuh.

Naruto tak bunuh pun Pain walaupun Pain dah bunuh guru yang dia sayang

Naruto pun berjaya tarik Obito dari lembah kejahatan walaupun banyak dah Obito dah bunuh sewaktu menyamar jadi Tobi.

Hatred.

Dia tak pernah membenci orang pun.

Kecuali yang pure evil seperti lawan boss akhir iaitu Kaguya. Itu source of evil dalam dunia Naruto.

Namun Naruto berjaya menyatukan seluruh Konoha.

Dan berjaya jadi Hokage ke -7 selepas Kakashi.

Sebenarnya

Sebenarnya

Dalam Islam sendiri pun janganlah kita terlalu berdendam.

Baik kita sama2 nasihat dan cuba cari jalan untuk kebaikan muncul di pihak musuh.

Bersabarlah

Dari Abu Hurairah R.A., Rasulullah saw bersabda, Orang yang hebat itu bukanlah orang yang kuat pukulannya, sesungguhnya orang yang kuat adalah yang mampu mengekang hawa nafsunya ketika marah. (H.R. Bukhari dan Muslim)

*mengekang hawa nafsu tentunya memerlukan kesabaran dan keimanan yang kuat.

(yaitu) orang-orang yang menafkahkan (hartanya), baik di waktu lapang maupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan mema`afkan (kesalahan) orang. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan.

[Surat Ali Imron 3 : 134]

Hai orang-orang yang beriman, jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.

[Q.S Al-Baqoroh 2 : 153]

– Jadilah Seorang Pemaaf

Allah berfirman :

“…Maka barangsiapa yang memaafkan dan berbuat baik, maka pahalanya atas tanggungan Allah.” 

[Q.S.Asy-Syura : 40]

About the Author razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s