Salam,

Ramai yang tanya aku. Sebab apa aku asyik run dua jenis ni aje. Sebab singkat sangat. Satu dalam setengah jam dan satu lagi dalam sejam aje.

Jawapannye mudah aje. Aku tak suka sangat lari lama2. Aku ada juga ambil Half Marathon dan ada juga FM kelak (masa SCKLM). Tapi sekadar nak rasa aje.

Bagi aku cukup aje 30 minit ke 1 jam bersukan ni. Lama2 aku bosan sebab memang aku ada benda lain lagi nak buat.

Aku ada main game, ada keje, ada famili, ada nak gi jenjalan dan lain2 lagi hobi aku. Semua aku suka dan memasak pun aku suka jugak.

Jadi, aku hanya fokus BUAT MASA ini 5k dan 10k. Majoritinya 5k aje dan 10k ni untuk masuk competitive run.

Seronoknya 5k ni adalah:

  • Cepat Habis
  • Full Speed punya run. Just blast aje sampai finish line 5k.
  • Seronok tekan pace 3 dan 4
  • Memang uji daya tahan jantung dan kaki untuk laju

Untuk 10k pula lebih kurang sama tapi tekan pace 4 dan 5 la. Nak tekan pace 3 dan 4 belum lagi.

Latihannya untuk 5k dan 10k ni lain dari HM dan FM.

Ko takleh gune latihan 5k dna 10k untuk HM dan FM.

Bahkan untuk berlatih 10k juga lain dari 5k.

Interval untuk 5k adalah 200m x 12 atau 400m x 8 (bagi diri aku la)

Interval untuk 10k adalah 400m x 12 atau 800m x 8 (bagi diri aku la)

So, memang kegemaran aku adalah 5k dan 10k. Cepat habis. 30 minit aje for 5k dan 60 minit for 10k.

About the Author razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s