Anak

Aku amat jarang bercakap bab anak sangat kecuali upload gambar diorang kadang2.

Mostly mestilah aku punya workout aje. Hahahaha.

Aku pun jarang cerita sangat tapi just upload aje video diorang tunjuk diorang bermain tapi tak letakkan details sgt.

Anak ni sebenarnya memang satu rezeki dan amanah kepada kita aje.

Bukan suka2 Allah turunkan amanah ni lepas tu lepas tangan aje.

Memang itu tanggungjawab kita didik dan ajar mereka sampai diorang dah boleh berdikari atau matang dan dosa dan pahala mereka sudah ditanggung sendiri.

Jadi aku tak rasa timbul bab nak berharap anak sangat sebabnya dah memang tanggungjawab kita.

Cuma anak perlu patuhi dan menghargai ibubapa seperti yang diperintah Allah sampai bila2 pun.

Jadi itu seperti satu lumrah kehidupan dan kewajipan sebagai anak dan sebagai parent juga.

Macam aku kena patuhi dan hormati parent aku dan mentua. Dan anak pula buat yang sama kepada aku and wife.

Jadi soal anak banyak atau sikit bukan ukuran. Yang penting jasanya kepada agama, bangsa dan negara. Itu lebih penting.

Macam ko beli kereta RM50k berpuluh unit pun tetap takleh lawan yang harga RM500k yang enjin dia memang sekali tekan tertinggal kereta ko.

Bahkan ade hadis

Matan Hadith

مَا تَعُدُّونَ الرَّقُوبَ فِيكُمْ؟ قَالَ قُلْنَا: الَّذِي لَا يُولَدُ لَهُ، قَالَ: «لَيْسَ ذَاكَ بِالرَّقُوبِ وَلَكِنَّهُ الرَّجُلُ الَّذِي لَمْ يُقَدِّمْ مِنْ وَلَدِهِ شَيْئًا

Terjemahan
“Tahukah engkau siapakah yang mandul?” Para sahabat menjawab; “Orang yang mandul ialah orang                   yang tidak mempunyai anak”. Lalu Rasulullah bersabda; Orang yang mandul ialah orang yang                           mempunyai banyak anak, tetapi anak-anaknya tidak memberi manfaat kepadanya.

Takhrij
HR. Ahmad dari Ibnu Mas’ud no. 3445, al-Arnauth menilai sanad hadith ini sahih menurut syarat sahihain.

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: