Kolestrol dan perihal nasi sejuk

Total Kolestrol.

25 Januari 2022 – 5.9
24 October 2022 – 4.9

Alhamdulillah dgn amalkan larian aku yg berskala mostly easy run (aku dah byk buat easy run skg berbanding speed) dan juga ada waktu few months awal makan pil fish oil Triglyceride. Dan ditambah pulak sejak pertengahan 2022 dlm July la gak dah start byk masak masakan di rumah aje, turun 1 angka kolestrol aku.

Triglyceride aje masih tinggi sebab byk makan minum kordial and bergula. Tu turun skit sgt. Pil fish oil tu aku dah tak makan dah sebab nak turunkan naturally tanpa ubat kolestrol. Pil fish oil tu bukan ubat kolestrol. Aku makan pun time makan heavy. Maybe seminggu 3 kali aje.

Sebenarnya better korang amalkan makan nasi yang dah sejuk. Tak perlu pun sebenarnya sampai masuk peti ais dan esok baru panaskan and makan. Ada byk artikel dan sampai ke kesimpulan yang korang hanya perlu masak awal2 nasi tu. Biarkan dia sejuk beberapa jam dan makan dgn lauk. Itu yg bagus.

Sumber:
1) https://www.nature.com/articles/s41387-022-00196-1 (yg menyebut bab cooling the rice beberapa jam dah cukup)
2) https://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/24/4/620.pdf (artikel yg dlm gambar)

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: