Nasihat itu Jangan Kecam

Aku boleh terima orang nasihat apa2 pun tapi tanpa kecaman dan perli mcm bagus.

Tapi apabila page yg buat status macam bagus nak nasihat tapi cakap “tak sayang anak ke” buat yang bawak anak ke sana ke sini.

Itu mencabar orang macam aku namanya.

Nak nasihat, nasihat dgn betul.

Ni tambah terus tak sayang anak ke.

Ini ibarat ko nampak ada kat tepi jalan ada orang tengah pukul seseorang terus ko kecam dalam diam “woi apahal pukul2 gitu”.

Sedangkan ko taktahu dia tengah berlakon dan crew kamera dgn standby dari jauh zoom in sebab takut kene langgar if dekat2.

Itulah akibatnya ko main taram.

Jangan main terus hentam dan tuduh seseorang itu adalah itu dan ini berdasarkan apa yang dia tengah buat sekarang.

Macam ko nampak ada orang bakar satay terus ko cakap dia ni suka asap.

Sedangkan dia jenis tak boleh kene asap tp demi menyara hidup dia terpaksa teruskan jual satay/sate.

Sebab tu aku tak suka sangat mereka yang nak nasihat tapi diselitkan kecaman. Nasihat elok2 sudah. Nak kecam, kecam cara berhikmah. Elok begitu aje.

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: