Scan and Simpan

Salam pagi semua.

Untung betul budak2 skg. Aku scan setiap official letter and surat and sijil yang dpt dari sekolah anak aku. So senang ada softcopy and simpan dlm cloud.

Zaman mak pak kita dulu maybe kene simpan fizikal copy. Mesin scanner pun mahal. Skg guna phone aje scan and simpan as PDF or JPEG. Mudah. Cuma aku ade printer 3 in 1 laserjet so aku boleh set high resolution.

Aku sarankan if korang nak simpan benda2 berkaitan dokumen anak2 korang. Simpan softcopy aje. Senang. Macam ada kenangan buku latihan darjah 1 ke, lukisan2 dia buat ke. Hasil2 seni ke. Tangkap gambar atau video simpan dalam folder khas dia. Simpan di CLOUD. Macam Dropbox ke, Google Drive ke etc.

So nanti semua tengok kat online aje dalam cloud. Yg Hardcopy simpan jika perlu dalam box khas. Aku ada box IKEA khas simpan barang2 kenangan anak2 aku. Tapi simpan yg betul2 membawa kenangan. Takde la simpan semuanya. Penuh la. Hehehe.

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: