Assalammualaikum,

Disebabkan minggu ini minggu tayar bagi saya, maka saya ingin menulis berkaitan tayar.

Sedikit sebanyak menambah ilmu saya berkaitan tayar kereta

1. Rotation hendaklah dilakukan selang 5000 km atau 10000 km bergantung tempat anda tinggal samada heavy bum road atau low bum road.

2. Cara membaca tayar anda.

Saya sertakan sekali gambar tayar saya

dan

apakah yang dimaksudkan dengan

a) 5211 – difahamkan ianya dibuat pada minggu ke 52 pada tahun 2011

b) JBMR – belum diketahui

c) T8RB – belum diketahui

d) DOT – bermaksud macam dapat cap SIRIM la tayar ni

Gambar seterusnya

dan

Apakah yang dimaksudkan olehnya?

a) 195/ 60R15

  • 195 bermaksud ukur lilit tayar tersebut
  • 60 bermaksud 60% – sesuatu berkaitan kelebaran tayar tersebut dari segi percentage.
  • R bermaksud Radial
  • 15 bermaksud 15 inches

b) 88V –

  • 88 bermaksud Load Indexnya bersamaan dengan 560 KG
  • V bermaksud kelajuannya paling maksimum adalah 210 KPH sahaja dan sekiranya lebih akan menyebabkan kerosakan tayar

Carta

 

Sumber-Sumber

Terima Kasih!!

 

About the Author razorjr

Research and Academician

One comment

  1. Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

    Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar.

    Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

    Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

    Website akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

    Nak cari bateri dan package service kereta pun ada…

    Terima kasih tuan tanah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s