Catatan di Bumi Czech Hradec Kralove

Salam,

Saya barulah sehari sahaja di Hradec Kralove ni

Dan baru pertama kali saya menjejak kaki di Eropah berbanding semua kawan2 saya dalam gambar.

Dan hasil dari satu hari dan pemberitahuan dari rakan2 saya yg juga pernah bermastautin di eropah 4,5 tahun di UK dan Belanda serta lain2 negara.

Di Hradec Kralove ni:

1) Ianya bertaraf pekan kecil sahaja. Tetapi apabila disebut kampung bukan bermaksud rumah pondok atau rumah papan. Tetapi jumlah penduduknya aman damai, bangunan lama yang dari kurun ke 15 (ada bangunan baru tetapi dibahagian lain), dan apabila malam (seperti yg telah disebut rakan2 lain juga) adalah sunyi sepi kecuali Pub.

2) Amat sunyinya itu ialah tidak kedengaran bunyi kereta walaupun buka tingkap. Tiada riuh rendah bunyi penduduk pun. Sunyi pada malamnya

3) Musim yang saya pergi ni adalah penghabis Summer dan nak masuk Autumm. Suhu pagi tengahhari ke petang sekitar 17-20 dan malamnya lingkungan 7-10 mungkin (maaf tiada pembaca suhu tetapi agakkan rakan2 dan bacaan ramalan cuaca di internet)

4) Makanan Islam susah juga nak cari melainkan kebab sahaja. Amat minoriti.

5) nak survive disini jika hotel telah ditanggung (hotel 4 start dalam 60 euro) adalah dalam 100-300 CZK jika bermewah skit makan. Sebenarnya kami pergi makan disebuah Restoran namanya Restaurant Noor semalam (ahad 18 september). Makan agak hebat (nanti saya letak gambar).

So, jika survive sendiri dan masak seminggu mungkin sikit aje kot sehari iaitu 100 CZK aje sehari dengan memgambil kira 1000 CZK dibelanjakan beli makanan basah seminggu untuk dimasak kot. Kami bawak maggi dan rempah Brahim untuk sampai 24 september nanti. Hari ini telah masuk 19 September.

6) Saya mula merindui masakan Malaysia dan rasanya amat seronok masakan Malaysia. Suasana Malaysia juga lebih menarik. Bukan apa, menurut rakan2 saya, awam biru amat amat sukar dilihat di kawasan eropah.

Bersyukurlah di Malaysia, dapat lihat awam biru setiap hari kecuali time hujan dan jerebu. Mereka mendung itu biasa.

Ya, cuaca mendung itu biasa dan suram itu biasa

7) Betullah kata orang, di mana bumi dipijak, disitu langit dijunjung. Baru tahu Malaysia ini indah atau South East Asia ini indah.

Ada pulau ada pantai

8) Maaf, Czech Central Europe. Tiada laut. Tengah2. Sungai ada.

Catatan lain menyusul kemudian.

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: