Takaful Insurans

Tahukah anda.
(Aku bukan ajen insurans atau nak suggest sapa2 pun)

Aku mula masuk insurans ni dari 2008. Mase tu aku tengah amik master umur 23 tahun. Guna duit gaji Graduate Research Assistant aje sebab jadi student Master under geran supervisor aku.

Time tu takde Takaful based insurance lg bagi Great Eastern ni. Skg dah ade. Dan ada conversion dari Conventional ke Takaful based mase 2015 kot if tak silap. So aku pun convert.

Skg polisi ni lebih kepada investment. Sgt low risk kot.

So mcm ko bayar contohnya RM2000 setahun, tp dapat RM2500 ke RM3000 setahun.

Tp benda ni ko nikmati selepas dah 6 tahun ke atas ko mencarum.

Awal2 ko amik insurans mmg byk fee kena bayar. Termasuk komisen kepada ajen/syarikat insurans selama 6 tahun. Deducted percentage by year until total of 6 years.

Mmg perit ko bg RM2000 tiap2 tahun, tp dapatnya sikit mcm Ratus2 aje setahun.

Sebab ko pikir gitu.

Ko tak pikir yg insurans ni bantu org yg ko sayang contohnya isteri ko ke atau mak ko (ikut penama yg akan menerima lepas meninggal) hidup dgn tenang.

Mungkin tak banyak tapi simpanan ni berbaloi IF berlaku kematian sepanjang subscribed.

Mak aku dapat hampir RM200k lepas bapak aku meninggal sebab arwah bapak aku subscribed Prudential time tu. Dari zaman muda dia amik insurans.

Sebab tu aku usia muda pun amik. Takut jadi apa2 kat diri aku, isteri dan anak2 terbela.

Jadi ianya investment yg sangat menguntungkan.

Jgn tengok membazir aje bayar insurans ni.

Aku bukan ajen insurans. Tapi aku just nak cerita insurans takaful ni semua org patutnya ade.

Aku tak jual insurans. Hubungi aje member2 korang yg jual insurans tu.

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: