Start

Alhamdulillah.

Mula. Anda aje yg mampu nak set dalam minda nak bersenam atau tak. Takde paksaan.

Nak mulakan dgn 1 minit squats sehari pun takpe if malas sgt. Just sehari 1 minit je bersenam. Buat setiap hari seminit aje.

Minggu depan buat 2 minit dan seterusnya.

Yg menjadi masalah if korang start melampau sgt. Terus nak buat sejam punya workout. Memang habis dan out la.

Start dgn 1 minit aje dulu.

Start dengan 1 km dulu.

Start dgn something yg achievable. Tak usah pikir org ckp apa. Start je 1km jalan. Takpun 100meter je jalan sehari. Korang buat sebulan 100 meter berjalan. 50 meter kedepan and patah balik 50 meter. Masuk rumah relax. Jgn melampau terus berjalan 1 jam. Kelak korang selepas 1-2 bulan dah boring. Start melampau sgt. Set biar minimum takpe, janji buat aje yg mampu.

3 Julai 2021. Julai ni bermula episod selang seli antara strength workout dgn larian. Aku tak lari setiap hari. Rehat untuk recover sebab aku byk main laju untuk larian so recovery penting. Sebab tu aku start dgn 3km aje dulu. Maybe dalam mid July baru upgrade ke 4km etc sehinggalah target 10km sub 50 min tercapai (Anggaran dalam Awal Nov insyaAllah 10km).

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: