Larian lagi 23 Nov 2021

Assalammualaikum dan salam Pagi semua.

Alhamdulillah. Kaki masih lagi di tahap baik pulih. Dia bila rasa nak sembuh ni akan lambat. Nak speed lagi laju agak terasa paha kiri aku ni so terpaksa stick with just high pace 4 dan buat 3km aje. Bermaksud proses pemulihan masih berjalan. Tp makin better (difahamkan kesembuhan full makan 4-6 minggu). Paha aku ni untuk makluman sakit di bahagian paha kiri belah dalam. Mcm ni, ko cuba berdiri sebelah kaki lepas tu cuba bengkokkan kaki yang ko berdiri tu. If ada rasa sakit belah paha dalam tu, itulah yg aku alami. If takde ko takde problem. So masih ada rasa sakit lagi. Masa lari mase hentam still kena tahan sebab tu aku elakkan laju betul. If slow takpe tapi still rasa. If laju boleh tp takleh lama takut kang lagi cedera.

Dalam bab larian ni, benda yang paling susah adalah maintain nak lari dan elak cedera. Untuk bab nak maintain, Cuba ko bayangkan lari setiap hari tanpa rasa bosan. Atau paling tidak 3/4 kali seminggu. Inilah yang dikatakan mental. Macam dunia badminton mostly berlatih 3-6 jam sehari minimum.

Sebab itu kekuatan mental jugak amat penting untuk ada daya tahan untuk bersaing. Kecederaan pun satu hal. Kene berlatih sambil elak cedera. Dalam dunia larian ni setiap larian kena set nak buat apa hari ni dan sebagainya. Itu yang paling penting.

larian, #running #3km #utem #ftmk #nike #nikealphafly #niketemponextpercent

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: