Master and PhD Part 3

Semasa awal 2008 hingga pertengahan 2008, aku mostly berdepan dengan cabaran datang dgn proses mengenali apa itu penyelidikan dan memantapkan skill programminh. Jadi tempoh 6 bulan pertama kiranya dipenuhi dgn penyediaan research proposal yang bakal menjadi tajuk aku untuk master. Penat gak aku kena ubah dan email dan jumpa supervisor aku time tu. So dengan keadaan time tu aku baru tau bab2 research ni sebab master aku by research, jadi terpaksa belajar byk perkara la jugak.

Disamping tu duduk dalam@lab yg serba laju membuatkan aku banyak downlod movie dan software2 cracks masa tu. Dah laju kelajuannya jadi aku downlod Naruto aje banyak. Time tu torrent tak boleh so kena pakai direct download mcm rapidshare, megaupload dan sebagainya. Siap ada premium account untuk upload lagi. Aku time tu memang banyak duduk lab berbanding rumah. Oh ye aku duduk Taman Desa Skudai time tu. Hak milik UTM dan kena bayar sewa dekat pejabat UTM. Aku tak ingat pejabat mana tapi tiap2 bulan kena bayar. Tapi taman tu kat luar mcm rumah flat la kiranya. Tapi aku tak pasti skg masih dimiliki UTM atau tak flat tu. Terletak bersebelahan Taman Universiti flat tu. Korang Google aje la lat mane.

Tapi aku mmg jarang duduk rumah. Gi lab sebelum subuh dan solat kat dalam UTM. Kemudian masuk lab terus (aku rase mmg lab tu tak kunci atau aku ade kunci – sorry aku tak ingat). Dalam jam 8-9 baru keluar gi sarapan rasenye atau aku mmg tak sarapan. Again tak ingat sgt kerap tak aku sarapan atau mmg dah beli roti siap2. Atau makan tengahhari lewat dgn rakan se master aku time tu.

Belajar coding mmg intensif betul. Supervisor aku siap datang malam2 untuk ajar programming time tu. And ada sebulan tu mmg siang malam belajar OpenGL and C++. Dari moderate skill ke advanced/expert Alhamdulillah guna Class And Function, pointer, linked list, dll. Segala mak nenek yg dulu tak paham dah jelas nyata. Hahahha.

Aku berpeluang juga dtg conference di Singapore pada bulan 4. Bentang kertas kerja aku yg pertama dalam hidup aku. CGAT 2008 (google la conference ni). And then keep writing lagi papers after that. Pengalaman master byk ajar aku many stuff yg bermanfaat jugak untuk kehidupan aku seterusnya.

Waktu ni main piano kat kilang piano at Hradec Kralov di Czech Republic

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: