Tali Leher dan Kebaikan

Tali Leher.

Ini tali leher peninggalan arwah ayah aku sewaktu bekerja di Jabatan Perhutanan di negeri2 dalam Malaysia. Aku tak pasti dia dapat mana samada sewaktu di KL, Kedah atau Kelantan (tempat terakhir bekerja sebelum meninggal dunia di sana pda usia 51 tahun akibat serangan jantung).

Tapi aku bukan nak cakap bab tali leher. Aku nak bercakap dari segi amanah kali ini.

Amanah ni berat sebenarnya. Jika di jabatan Kerajaan lagi lah. Setiap satu unit yg ko guna tu wang rakyat sebenarnya. Sebab tu kena pastikan benda yang hasilnya adalah dari rakyat, disumbangkan balik ke rakyat atau digunakan sepenuhnya.

Gaji besar ke kecik, yg penting buat kerja kena sepadan apa yg dibayar. Kesian beb student.

Dan, sebab itulah dalam dunia ini, kita jugak tak boleh duduk diam aje dalam buat kebaikan. If takde orang baik yang masuk politik, if takde orang yang baik masuk kepimpinan, binasalah negara atau dunia. Jadi mmg perlukan sangat orang yang baik2 ni join politik, join kepimpinan dan sebagainya.

Yg baik tak boleh stay underground. Mesti keluar dan turunkan kebaikan tu kepada orang ramai. Penuhkan dunia dgn amalan2 dan benda baik2. Orang baik2 tak boleh diam. Aku tak kata aku baik, tapi aku cuba jadi terbaik InsyaAllah.

Okeh jam dah 3 pagi. Ade kelas lak nanti jam 10 pagi. Hehe.

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: