Pensyarah dan Flexibiliti

Lamanya gak berlapar.

Aku mmg kehidupan aku memang relaxing dan tak fast pace walaupun larian aku ada byk fast pace.

Lepas masuk ofis paginye and nak tengah hari amik anak aku Zahra sekali bawak wife aku and si Zayn abis sekolah jam 1:15 ptg terus gerak ke VIVO sebab setiap hari rabu HUJUNG BULAN ada dpt offer byk as member.

Aku sampai pun dah lewat jam 2:15 kot. Pastu order la makanan kat VIVO ni gune member under Wife aku punya ID. Dan order dpt discount 50% dan ada yg 30% (specific items aje tp byk makanan2 best) Macam tadi aku dpt free Bolognese Chicken and Ice Lemon Tea.

Dalam jam 3 lebe baru setel makan terus gerak balik rumah.

Flexibility dalam kehidupan aku as pensyarah ni byk membantu aku sangat2. Aku bersyukur bekerja di universiti awam dan apa yg aku buat adalah based on KPI and then get the job done. Itu yg penting. Ada minggu ko akan sibuk melebihi 9-5 dan siap sambung malamnya bahkan hujung minggu terpaksa menyiapkan kertas kerja, laporan akademik untuk isninnya.

Ada minggu ko totally free. Takde mende nak buat. Mmg aku bermalasan sebab stress itu tidak bagus. Aku main game Age of Empire IV, Red Dead Redemption II dan game2 lain. Ko nak ajar game tapi perkembangan game taktau apa cerita. So minggu takde meeting dan kerja sgt berlalu dgn aktiviti yg bagi aku ketenangan dan menyeronokkan.

Betul ke pensyarah ni busy sgt? Mane ade. Setiap pensyarah tu bebas memilih nak sibuk ke nak rasy life ke. Nak kejar pangkat dgn pantas ke atau nak kejar dgn tenang atau malas langsung kejar. Janji KPI tercapai.

Mujur jugak aku bos jabatan aku hahahah. So orang bawah la yg gelabah bila aku nak jumpa dia/pensyarah tu if takde. Hahaha. Aku pulak lapor ke boss lagi atas iaitu dekan. Mostly meeting dirancang awal.

Tapi if setiap pensyarah tu ada kekangan ke, ada hadiri bengkel ke. Takpe aje. Tak usah risau bila boss cari. Janji KPI tercapai. Salah aku jugak tu jugak if nak ad hoc jumpa. So better set up masa 1-2 days earlier paling kurang.

So, bulan Julai-September ni adalah semester break panjang. Pensyarah2 boleh la rehat skit. Nak tambah KPI ke, nak santai2 ke, nak tulis geran ke, etc. sebab time mengajar dah busy nanti bulan 10 nanti. Hehehe

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: