Organisasi dan Larian

Salam pagi.

Dalam sesebuah organisasi tu, korang kena pastikan ada jenis jenis orang yg diperlukan.

Sebabnya ade perlunya orang yg memang cekap bercakap. Bab bercakap dia boleh pusing and runding. Jenis org chenggini mmg terbaik buat kolaborasi ke atau networking dgn org/organisasi lain. Mmg dia champion. Appoint aje dia untuk buat.

Dalam organisasi jugak ada yg jenis kaki research aje. Ni aset beb bagi fakulti. Penting untuk naikkan fakulti atau univ punya sumbangan bab penyelidikan dan penerbitan. Dia ni mmg kena dijaga betul2.

Satu lg yg jenis tukang cakap jugak, tapi tak sama mcm yg atas, dia tukang promosi padu. Bab nak buat marketing and promosi dia mmg padu peginya. Tp jgn confius dia ni dgn yg pandai ckp bab management. Org yg Power bercakap ni ada byk jenis. Ada yg power bercakap hal2 korporat and ada yg jenis power bercakap dgn bebudak and student2 mcm promote barang.

Sebab tu la bila pensyarah dikatakan buat semua benda, mmg semua benda dia buat tp ada yg dia mmg champion bab tu. Dan ade yg dia lemah bab tu. Buat tp minimum. Yang power dia buat maksimum.

Dah nama manusia beb. Mane ade semua kebolehan sama. Manfaat aje kelebihan depa yg ada.

Okeh selesai lari 10km. Nak bawak anak gi klinik jap lagi. Dia tonsil sakit.

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: