Jacob Kiplimo World Record HM

Berumur baru 21 tahun.
Jacob Kiplimo berjaya updates sedikit World Record Half Marathon Running (21.1km) kepada masa 57:31 minit (57 minit dan 31 saat). Setiap 5 km dia adalah dalam lingkungan 13++ minit. Bersamaan ko buat 100 meter tu 16-17 saat (ko cuba lari 100meter 17 saat tengok mcm mana ko pegi).

Dasat depa ni. Fuhh. Umur dahla muda lagi. 21 tahun.

Rekod sebelum ni Kibiwott Kandie (Kenya) yang berumur 25 tahun dengan catatan 57:32 minit (57 minit dan 32 saat). Beza sesaat aje tp difahamkan Kiplimo sebenarnya takde saingan nak tarik dia laju lagi waktu last 5 km so bila takde orang tarik memang tak rasa nak push sgt.

Larian ni bila takde push atau beramai2 ko akan cepat mental. Tenaga ade tapi mental pikir macam2. Contohnya nak abis cepat la, buang masa la, pusing tempat sama aje, apa jadah ko buat ni la dan sebagainya. So mental ko tu yg tukang push factor bagi laju dan sebagainya. Tenaga ada tp dok simpan aje. Last2 ko penat sebab banyak pikir benda lain. Tu yg penting mental kena ready bila nak lari.

#kiplimo #worldrecordhm #halfmarathon #running #jacobkiplimo #worldatheletics

Gambar dan berita dari sumber: World Athletic (https://www.watchathletics.com/article/11611/jacob-kiplimo-breaks-world-half-marathon-world-record-by-one-second-on-lisbon/)

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: